Tina Frausin

Han som älskade livet 2023

Förskolan Linnean i Skärplinge, Tierp.
Information om gestaltningen som PDF.

Gestaltningen handlar om både konsthistoria och att skildra ett landskap. Tre olika platser sammanlänkas av konsten på förskolan. Matsalen, vägg i en korridor och sagohörnet. Gestaltningen är tänkta att inspirera barn, pedagoger och föräldrar med form och färg, väcka lust till kreativt skapande och hantverk.

I matsalen finns konsten i taket och på den bortersta kortväggen. Tryck på runda ljudabsorbenter som hänger över matborden. Utsnitt med blåa virvlar från målningen Stjärnenatt (1889). Solrosor av tuftad ull ersätter stjärnorna i Stjärnenatt. Det blir som små solar som öppnar sig ned mot matborden. På kortväggen finns en tuftad gobeläng av ull med en måne.

Konsten är även tänkt som ett pedagogiskt redskap och vill uppmuntra till samtal om konstnären Van Goghs konst och liv. Till förskolans bibliotek i sagohörnan köps det därför in en bok ”Porträtt av en konstnär – Vincent van Gogh” av Lucy Brownridge med illustrationer av Edith Carron. Pedagogerna kan då läsa för barnen om Van Gogh och koppla ihop berättelsen med konsten på förskolan. På så sätt vävs allmänbildning, bildkonst och litteratur in i den visuella berättelsen som jag vill förmedla.

© 2024 Tina Frausin