Tina Frausin

Your 15 minutes of fame 2012

Backa teaters entré, Lindholmen Göteborg.
”In the future, everyone will be world-famous for 15 minutes.” Det är ett uttryck för en kortlivad, dagslände lik medial publicitet eller kändisskap för en enskild person eller företeelse. Uttrycket myntades av Andy Warhol 1968. Titeln på skulpturen syftar till dess interaktiva funktion.
Göteborg Konst

När en person träder in i skulpturens mittzon, den vita punkten så tonas det omgivande ljuset ned och det tänds en strålkastare, allt fokus hamnar på den person som står där i mitten, i rampljuset. Skulpturen, som lånat sin form från en amfiteater, knyter an till teaterns äldsta traditioner samtidigt som den är en modern mötesplats.

Skulpturen är både sittplatser, en pytteliten scen och konstverk. Här kan besökarna sitta och vänta på varandra inför en föreställning. En lärare kan samla sina elever och ha full uppmärksamhet. Här går det att göra en unik kort presentation av en teaterföreställning, hålla en monolog eller varför inte ha spokenword eller poetry slam? Figurerna på bänkarnas rygg och armstöd föreställer en blandning av ungdomar som gör parkour och djur. Min tanke är att när man vistas i skulpturen skall det kännas som att sitta med i scenografin till en föreställning. Bilderna på bänkarna blir metaforer för de olika föreställningar som någon gång spelats på Backa Teater.

© 2024 Tina Frausin